RADYO NEDİR ?

 

 

        Radyo insan vücudundaki sinir ve kas sistemi gibi uçağın sinir ve kas sistemidir.Beyinden gelen sinyalleri algılar ve kaslara sinyal göndererek vücudun istenilen şekilde hareket etmesini sağlar.Pekala bu işi nasıl yapar?

        Öncelikle bir radyo kumanda sistemini tanıyalım.Radyo kumanda sistemi bir verici(Transmitter),bir alıcı(Reciever),servolar,bağlantı kabloları(Wires),açma kapama anahtarı(Switch Harness) ve pillerden(Battery) oluşur.Verici pilotun elinde durur.Pilot kumanda üzerindeki çubukları(Stick) hareket ettirdiğinde verici bu hareketlere göre sinyaller gönderir. Alıcı bu sinyalleri yakalar,yorumlar ve bu sinyallere göre gerekli komutları servolara gönderir.Servolarda bu komutlara göre sağa ve sola döner.Bir ucu servo üzerine,diğer ucu uçağın hareketli kontrol yüzeylerine bağlı kollar (Push rod) servonun dairesel hareketini doğrusal hareket olarak kontrol yüzeylerine iletirler.Bu hareketli yüzeylere çarpan hava uçağın havada yön değiştirmesine sebep olur.Böylece uçağı istediğimiz gibi uçururuz.

        Radyo kontrollü uçaklarda kullanılan radyolar genelde 4 kanallı radyolardır.Daha az kanallı radyolarla uçan modellerde vardır ancak kullanım kolaylığı ve akrobasi yapmak için minimum 4 kanallı radyo gerekmektedir.Kanal sayısı uçağa yaptırabileceğimiz hareketleri belirler.Dört kanallı bir radyoda 1. kanal gaz koluna,2. kanal yön dümenine(Rudder),3. kanal yükseliş dümenine,(Rudder)4. kanal ön kanat üzerindeki kanatçıklara(aileron) kumanda eder.Bunun üzerindeki kanallar ise kişinin tercihine göre seçilebilir.İniş takımları,flaplar,duman,fren,dalış freni,açılır-kapanır kanopi,parşüt,bomba bırakma vb. için kullanılır.

        Gelelim radyoların kullandıkları frekanslara. İlk üretilen rdayolar o zamanki teknolojik bilgilere göre üretildi. İlk üretilen radyolar basit temel ihtiyaçları karşılıyordu. zamanla teknolojinin gelişimine paralel radyolarda gelişti. bugün adeta bir bilgisayar halini aldı. Kendi işlemcileri, hafızaları ve işletim sistmleri oldu. İlk radyolar AM bandında idi. Bunlar 27mhz,35 mhz yada 72  mhz olabiliyordu. Sonra FM radyolar ortaya çıktı. FM modülasyonlu radyolar 35 ve 72 mhz olarak üretildi. Avrupa 35 mhz bandını ABD ise 72 mhz bandını esas olarak aldı. FM radyolar daha sonra dijitalleşmeye başladı. Ve işin içine bir işlemci ve yazılım girdi. Yazılımla birlikte bir çok fonksiyon çok kolay hale geldi. Nihayet günümüzde 2.4 ghz bandında çalışan radyolar üretildi. 2.4 mhz radyoların getirdiği en büyük kolaylık kristallerin ortadan kalkması ve alıcı ile vericinin bir şifreleme sistemi ile birbirine bağlanması oldu. Böylece uçuş safasında frekans karışması sebebiyle kaza olma ihtimali ortadan kalktı. Uçuş emniyeti daha iyi hale geldi. 35 ve 72 Mhz bandındaki radyolar şifreleme yapamadıkları için aynı anda aynı frekans değerine sahip iki model uçurulamıyordu. 2.4 ghz radyolar bu sıkıntıyı ortadan kaldırdı. ayrıca yazılımların radyo sistemlerine girmesi ile uçak, planör, helikopter, araba ve tekneler için ayrı yazılımlar üretilerek radyoların fonksiyonları çok arttırıldı ve uçuş kolaylıkları sağlandı.

         Radyo sistemi modelciliğin ana temelidir. Modelleriniz motorlarınız değişse de aynı radyoyu kullanırsınız. Bu yüzden başlangıçta iyi bir radyo sistemi almanızda fayda vardır. Tavsiyem 2.4 ghz lik minimum 6 kanal bilgisayar destekli bir sistem olmasıdır. Ayrıca alacağınız radyonun alıcısının fiyatıda önelidir. Çünkü aynı radyo ile birden çok model uçuracağınız için ilave alıcıya ihtiyacınız olacaktır. Ancak bazı markaların alıcıları diğer bir markanın komple sisteminden daha pahalı olabilmektedir. Radyo seçerken bu özelliğe dikkat etmenizde fayda vardır. İlaveten ileride ne yapacağınıza yani sadece uçak mı uçuracaksınız , helikopter, planör yada dron uçuracakmısınız, fpv yapacakmısınız ? Bunun kararını başta vermelisiniz. Başlangıçta yazılım olarak bunların tümünü destekleyen bir sistem almanızda fayda vardır. Bazı radyolar sadece bir tür uçuşu desteklemektedir.